Så överlever du långflygningen

Även om man är van att flyga långt kan en långflygning till exempelvis USA eller Australien innebära en hel del fysiska och psykiska utmaningar. Det finns dock en del tips och tricks att ta till för att underlätta flygningar på femton till tjugo timmar. Naturligtvis kan man välja att resa med mellanlandningar, men de flesta uppskattar att bara behöva hålla en flight i huvudet åt gången.

Var ute i god tid

Detta gäller både förhandsbokning av plats samt att anlända till flygplatsen i god tid före incheckning. De flesta resor blir lättare om man slipper vara ute i sista minuten. Att nästan missa flyget kan betyda att bagaget inte kommer med eller att man glömmer passet hemma. För att klara en långflygning med humöret på topp är det smart att se över handbagaget och ha allt man behöver nära till hands.

Sysselsättning

Om man flyger på natten kan man naturligtvis välja att sova, men lite sysselsättning ombord är aldrig fel. Beroende på vad man tänker göra kan en surfplatta med filmer och musik pigga upp eller varför inte en riktigt god bok? En hel del passagerare ser långflygningen som en utmärkt möjlighet att arbeta. Med arbetsdatorn kan man få mycket gjort under flygningen och det är inte ovanligt att företag planerar uppköp och räknar på lån via Capcito i luftrummet mellan två kontinenter. Det är dock viktigt att komma ihåg att ställa in mobilen på flightmode för att undvika straffavgifter och ovälkomna fakturor.

Mellanmål

Eftersom luften ombord lätt blir torr är det smart att ta med sig mellanmål i handbagaget. Tänk dock på att köpa vatten och olika drycker efter säkerhetskontrollen, annars slängs de på plats. Miljön ombord gör att man lätt känner sig uttorkad och flygplansmaten brukar inte alltid tillföra den energi man behöver. Vatten, frukt, riskakor, digestive, egna smörgåsar, kokta ägg och morötter är exempel på mellanmål som kan stilla den värsta hungern. Det är bra att inte påbörja resan hungrig utan se till att man precis har ätit. Det finns snacks att köpa ombord, men de brukar ofta vara dyra och innehålla onödigt mycket fett, socker och salt.

Bekväm sittplats

Om man är lång och behöver gott om benutrymme kan man behöva tänka på detta innan man beställer biljetterna och kanske satsa på att uppgradera resan för att slippa en obekväm resa med värk i benen som följd. Eftersom långflygningar innebär att man måste vara beredd på att dela ett mindre utymme med många människor behöver man se till att sitta bekvämt. Numera kostar det extra att välja var man vill sitta men det kan vara värt varenda krona. Är man ljudkänslig, långbent eller i behov av avskildhet ska man defintivt ta hänsyn till detta redan under planeringsfasen av själva resan.