Flygets historia

Många har genom historien försökt att flyga som en fågel genom en rad olika fantasifulla konstruktioner men det var först år 1903 som man faktiskt lyckades få det första, bemannade flygplanet i luften. Det var bröderna Wright som efter ett flertal misslyckade experiment lyckades få ett motordrivet flygplan att lyfta. Den första flygturen var bara på 36 meter men redan samma dag slog man rekordet genom att flyga hela 60 meter.

Det skulle dock dröja ytterligare tre år innan bröderna Wright hade klurat ut hur man skulle kunna lyfta, landa och styra ett flygplan. Då genomfördes en ny flygning som varade i hela 38 minuter. Bröderna Wrights forskning var en mycket viktig del i flygets historia som bidrog till att utvecklingen snabbt tog fart redan några få år senare.

Det var under första världskriget som flygplanen började utvecklas för att kunna användas sonm transportmedel av flera personer. Detta ledda bland annat till att Sverige redan i början på 1920-talet kunde erbjuda linjeflyg mellan bland annat Malmö och Köpenhamn. Den första långflygningen skedde över Atlanten, från New York till Paris, vilket genomfördes år 1927 och av svenskättlingen Charles Lindbergh. Resan tog drygt 33 timmar och blev startskottet för långflygningar.

Flygets betydelse i krig

Under första världskriget så använde man dubbeldäckare för att bland annat spana på sina fiender. Det dröjde dock inte länge innan man bestyckade flygen med vapen som gjorde att man kunde delta i luftstrider mot fienders flygplan. Flygplanen användes också som bombplan vilket gjorde det möjligt att angripa mål på marken från betryggande avstånd. Under första världskriget så skapades flera legendarer som bland annat den röde baronen, Manfred Albrecht von Richthofen, som med sitt flygplan sköt ned hela 80 fientliga stridsflyg innan han själv blev nedskjuten år 1917.

Under andra världskriget så var flygplanen avgörande för många delsegrar. Bland annat användes flygplan för att bomba större städer runt om i Europa, med stor framgång. Bara i Tyskland så dog över 500 000 personer i bombanfall medan London fick större delen av sin stad sönderbombad. Under andra världskriget så användes även flygplan till att placera ut fallskärmssoldater, som exempelvis på ön Kreta där Tyskland släppte ned tusentals fallskärmssoldater från sina flygplan som snabbt och överraskande kunde ockupera ön.

Det kommersiella flyget

Att resa med flygplan har varit möjligt ända sedan 1910-talet. Det var dock efter första världskriget som det kommersiella flyget fick luft under sina vingar då det fanns möjlighet att bygga om tidigare stridsflygplan till passagerarplan. Dessutom så hade man även uppfunnit jetmotorn under andra världskriget vilket innebar att det gick mycket snabbt att flyga mellan olika städer. Många väljer att flygluffa runt om i världen vilket ger en stor reseupplevelse. du kan låna upp till 400000 kronor om du själv vill ta ledigt för att resa runt i världen och uppleva storslagna städer och spännande kulturer.

Idag så är det miljontals personer som flyger runt om i världen, trots den negativa tonen kring flygets klimatpåverkan, och man kan idag ta sig till alla länder i världen inom 24 timmar.