Hur är det att äga en privatjet?

Drömmen om en privatjet

Har du alltid funderat på hur det skulle vara att flyga genom molnen i ditt alldeles egna flygplan? Du kanske har gått ett steg längre och funderat hur det vore att äga ett exklusivt jetplan? Att flyga med ett privat jetplan är inte bara lyx, det är också ett tidseffektivt och flexibelt sätt att transportera sig på. Fler och fler väljer att åka privatjet, något som ger dem många nya möjligheter. Varför begränsa sig själv till tidtabeller och eller långa väntetider på flygplatsen? Att äga en privatjet betyder total frihet.

äga ett privatjet

Ensam ägare eller delägare?

Även om du har det bra ställt kommer ett privatägt jetplan vara en utgift som kommer att märkas i din ekonomi. Det finns dock ett stort antal lösningar på det problemet. Du kan exempelvis köpa ett jetplan tillsammans med några kompisar och bli delägare. Du kommer inte få den totala friheten att kunna resa exakt när du vill men du kommer inte heller att behöva ansvara för hela inköpspriset och de underhållskostnader som kommer att uppstå. Vad kostar det då att köpa ett jetplan? Självklart beror det på vilken typ av plan du är ute efter.

Olika typer av jetplan och priser

Om du är ute efter ett jetplan kommer priset att spela stor roll. Ett 1989 Astra 1125 går på ca $ 600,000, motsvarande över 4,800,000 SEK. Vill du ha ett något nyare modell kommer prislappen att höjas några snäpp. För en 1998 Hawker 800XP får du punga ut runt $ 1,990,000 för, en summa som motsvarar runt 16,100,000 SEK. Har du fått upp ögonen för en modell från 2000-talet som dessutom ger dig plats för åtta personer? En 2008 Cessna Citation Encore+ landar på saftiga $ 3,995,000, det motsvarar 32,500,000 SEK. Har du börjat spara redan?