Kraftfulla fordon på flygplatser

Nästan överallt i samhället och inom många olika branscher behövs kraftfulla och ändamålsenliga maskiner och fordon. Ett område där det är särskilt viktigt med både effektivitet och snabbhet är vid snöröjning på flygplatser.

Snöröjning på flygplatser

Hala och snöiga vägar är ett problem för många olika sorters trafik men särskilt på en flygplats måste start- och landningsbanorna, eller rullbanor som de egentligen heter, vara snöfria och säkra. Dessutom måste snöröjningen gå snabbt eftersom de flesta större internationella flygplatser trafikeras tätt stora delar av dygnet.

Begagnade fordon minskar miljöpåverkan

Stora avancerade maskiner och fordon är dyra och kräver en hel del i form av både produktion och råvaror när de tillverkas. För att inte påfresta miljön i onödan är det en mycket bra idé. Hos Blinto, en nätauktionstjänst, kan man hitta begagnade maskiner och fordon för nyttoverksamhet. Verksamheten har funnits sedan 2018 och Blinto erbjuder en trygg plattform för köpare och säljare av entreprenadmaskiner samt fordon och verktyg.

Fossilfri och förarlös snöröjning

Ett annat sätt att minska miljöpåverkan av arbete med stora fordon är att använda fossilfria bränslen. På Sveriges största flygplats, Arlanda, är snabb och effektiv snöröjning av största vikt, samtidigt som både flygets och flygplatsernas miljöpåverkan måste minskas. Därför testas miljövänliga snöröjare på Arlanda som så småningom ska kunna drivas på EVO, en syntetisk fossilfri diesel.

Det tar mellan 6 och 8 minuter att snöröja en rullbana på Arlanda och det är viktigt att arbetet blir korrekt utfört. Snöröjarna kör i bredd, i en sned formation över hela banan så att snön skyfflas från den första till den sista maskinen och bort från banan. För att få bort all snö har plog-sop-blåsmaskinerna både ett plogblad, en roterande borste och till sist en fläkt som blåser bort de sista snöresterna. På senare tid har det gjorts tester med