Resa med barn – så gör du resan smidigare

Ska du ut och resa för första gången med ditt barn eller ska du kanske resa med flera barn för tredje gången? Oavsett om du har rest med barn tidigare eller inte så är det alltid en hel del pyssel innan man kan komma iväg. Packningen i sig kan vara svår att få ihop, så väl som val av flygplansstolar, underhållning på flyget och transfer till hotellet. Som förälder kommer du med största sannolikhet att hitta ett flertal olika orosmoment, men frukta inte! Det finns saker som du kan göra och knep att ta till för att undvika både bråk, stress och oro.

Det första som du måste komma underfund med är att du inte kan eliminera varje litet problem som kan uppkomma. Att vara förberedd är bra, men ingen kan förutse framtiden och därför behöver du ha med dig en dos med tålamod och list i bagaget. Att flyga kan kännas läskigt, men du kommer att komma fram tids nog och det kommer troligtvis att gå mycket bättre än du hade tänkt dig.

Listan alla föräldrar behöver

Ta god tid på dig – Var inte ute i sista stund med att komma iväg till flygplatsen. Se till att boka Arlanda flygbuss i så god tid som möjligt och beräkna även att du behöver en extra timme än vad du hade behövt om du reste ensam eller enbart i vuxet sällskap. På så sätt har du tid med alla kisspauser och borttappade nallar, utan att känna stress för att missa flyget.

Packa smart – Det kan kännas skönt att veta att man har med sig allt som småttingarna behöver, men allt för många föräldrar packar ner för mycket saker. Du kommer att kunna hitta i stort sätt allting utomlands också. Använder du däremot ekologiska blöjor så kan det råda brist på dessa i andra länder.

Valet av boende – Vill du ha så många bekvämligheter som möjligt är ett hotell att föredra. Här finns det oftast ett flertal restauranger och många aktiviteter för barn. Väljer du en lägenhet har du dock möjlighet att göra det mer till ditt eget under tiden ni är borta och du kan även själv bestämma över måltider, städning och liknande. Dessutom sparar du pengar.

Ett ess i rockärmen – Som förälder behöver du ha några knep att ta till om resan blir för lång och tråkig för barnen. Det kan t.ex. vara något gott att tugga på, några russin att pilla med, papper och kritor, ett enklare pussel, spel på mobilen eller annat som kan skänka underhållning en liten stund.

Förbered barnet – Det här är kanske en av de viktigaste punkter för att resan ska gå bra. Om ditt barn aldrig har flugit förut så gå igenom med barnet vad som kommer att hända. Berätta om packning, flygbuss, vad som händer på flygplatsen och hur det känns att flyga. På så sätt kan barnet skapa sig en tydligare bild av vad som väntas.