Vikten av belysning på flygplatser

En flygplats måste vara ordentligt och korrekt upplyst, både för flygen som lyfter och landar – och för passagerare och fordon som förflyttar sig på startbanorna och mellan terminalerna. Att belysningen inomhus ska vara rejäl råder det naturligtvis heller ingen tvekan om. Detta eftersom en flygplats är ett nav för passagerare som inte bara ska komma till ett nytt ställe, men som vill besöka restauranger, shoppa och till och med övernatta på hotell.

Sätt extraljus på flygplatsfordon

På flygplatser ska det alltid finnas olika typer av fordon; de fordon som ska transportera bagage till flygen, arbetsfordon som utför underhållsarbeten, guidningsfordon för planen och naturligtvis navettes eller bussar som ska ta passagerare mellan de olika terminalerna. Detta är bara en handfull exempel av fordon som bistår en flygplats. Dessa fordon måste tydligt synas; dels för att de finns där och dels på ett sätt som gör att folk förstår vad de är till för. Olika extraljus är därför av värde för flygplatsfordon – från det minsta till det största. Och självklart måste även plan vara utrustade med belysning så att de syns både på marken och uppe i skyarna.

Ett helt sortiment av extraljus hittar du på Nordeye; en webbutik som erbjuder extrabelysning för såväl vanliga personbilar som arbetsfordon i tjänst. Eftersom extraljus förbättrar sikten så pass mycket kan de vara avgörande för händelser på en flygplats där trafiken är igång dygnet runt.

Lys upp bagagekontrollen

Det är viktigt att ha bra belysning även på bagagekontrollerna. Det är lätt hänt att passagerare missar sitt bagage eller rent av sitt eget bagageband för att det är för dåligt upplyst. LED-belysning är ett bra tips här eftersom det håller längre och ger mer detaljerat ljus. Dessutom är LED-belysning miljövänligare och undviker så kallat ljusspill.

Satsa på designad belysning

Att bara ha bra belysning är inte nog – idag vill man ofta vara först ut med en ny typ av ljussättning för att sticka ut ur mängden flygplatser i världen. En känd flygplats är också en slags turistattraktion som lockar till sig passagerare, om så bara för ett bytes skull.

Du kan resa till ett antal flygplatser som gjort sig berömda för bland annat sin belysning; Dubais flygplats är en av dem, Gatwick, Singapore och Marrakech. I samklang med belysning och design och arkitektur så flockas det passagerare som är glada över att bara tillbringa några timmar just på de flygplatserna.